Zammoda VS 2004 Zammoda VS 2004

Opis projekta

U sklopu seminara kolegija "Programska podrška mjernih i procesnih sustava" (FER) definiran je studentski projekt kojim je definirana realizacija sustava udaljenog video nadzora putem Interneta. Osim samog nadzora na daljinu, potrebno je izvesti i mogućnost promjene položaja kamere. Time bi se omogućio široki kut promatranja nekog prostora.
Komponente sustava čine dva računala: poslužiteljsko i procesno.

Poslužiteljsko računalo mora biti u potpunosti temeljeno na Linux operativnom sustavu. Odabir Linux distribucije je prepušten na odabir izvoditeljima projekta. Glavna svrha poslužitelja je omogućavanje pristupa sustavu s udaljenog računala putem web sučelja. Web sučelje mora imati izrađena dva dijela: uvid trenutnog prikaza kamere, sučelje za promjenu položaja kamere. Seminarom nije obuhvaćena izvedba autorizacije korisnika putem web sučelja.
Procesno računalo zaduženo je za prihvat i obradu slike s kamere, posluživanje poslužiteljskog računala i promjenu položaja kamere. Sama kamera se nalazi na određenom postolju koje zakreće koračni motor upravljan sa procesnog računala.

Poslužiteljsko i procesno računalo je povezano LAN-om uz korištenje TCP/IP protokola. Operativni sustav tih računala je Linux, bilo koje distribucije.