povratak na index stranicu
| ppmps/projekt/grupa6

GRUPA 6 - Grafički prikaz mjerenja

Zadatak: Generirati SVG u kojima će biti statistički prikazani parametri koje korisnik zatraži.

Materijali:

SVG HomePage

SVG Viewer
Primjer 1

Primjer 2

 

REZULTATI RADA

SVG  prikaz rezultatat mjerenja

SVG prikaz rezultata korisniku omogućuje:

  • Grafički prikaz obrađenih podataka
  • Prema točno broju podataka određeni prikaz ovisnosti mjerenih veličina
  • Zumiranje slike bez gubitka kvalitete

Pomoću forme na web stranici korisnik odabire željene parametre mjerenja (kanal, razlučivost i broj uzoraka) i poziva PHP skriptu koja prikuplja podatke sa poslužitelja za udaljeni pristup mjerenju te generira SVG datoteku (svg.php) koja služi za grafički prikaz vremenske ovisnosti amplitude izmjerenih uzoraka. U formi za prikupljanje podataka prenosi se podaci sa meterološke postaje pozicionirane na Pagu.
Nakon što se preko HTML-skripte prenesu podaci na web-server, poziva se php skripta koji prema korisnikovim željama generira SVG sliku. Maksimalan broj uzoraka koji skripta dohvaća je 1000. Ukoliko postoji potreba za većim brojem uzoraka potrebno je izmijeniti skriptu tako da generira SVG datoteku koja je u mogućnosti prikazati veći broj uzoraka.


SVG funkcija radi na principu, tako što iz odabranih podatak, prvo izvučemo maksimalnu i minimalnu vrijednost, kako bi imali što veći raspon na y-osi. Nakon toga raspodijelimo x-os prema broju uzoraka kao bi dobili graf po cijeloj dužini osi.


Slika 1. Primjer SVG prikaza mjerenog signala

HTML datoteka koja sadrži formu za unos podataka i PHP skripta mogu se
postaviti na bilo koje računalo koje ima instaliran www poslužitelj i podršku za PHP
(poželjan je PHP 4 ili veći). Da bi se generirana SVG datoteka mogla prikazati u WEB browser-u potrebno je imati odgovarajući plug-in. Najpopularniji plug-in za SVG je Adobe-ov SVGViewer napisan za Windows i MAC OS sustave, a također postoji i odgovarajuća inačica za  Mozilla-u koja radi pod Linux operativnim sustavom.

KOMENTIRANI KOD:

Kod možete dobaviti kao PHP skriptu ovdje.